Στα καλύτερα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μαζί με άλλα 7 ελληνικά Πανεπιστήμια

Οκτώ ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, φτάνουν σε υψηλές θέσεις στην συνολική παγκόσμια κατάταξη της Quacquarelli Symonds (QS) για το 2023 – 2024.

Το πρώτο πανεπιστήμιο της χώρας μας που συναντάται στην εν λόγω κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το οποίο βρίσκεται στην θέση 347.

Πολυτεχνείο κατάταξη

Δεύτερο ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), φτάνοντας στην 444η θέση.

ΕΚΠΑ κατάταξη

Λιγότερες από 100 θέσεις μετά, την 530η θέση κοσμεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

ΑΠΘ κατάταξη

Ακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην 543η θέση, το Πανεπιστήμιο Πατρών στις θέσεις 791 – 800, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) στις θέσεις 901 – 950, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στις θέσεις 1001 – 1200 και το Πολυτεχνείο Κρήτης στις θέσεις 1.400+.

Στην αντίστοιχη κατάταξη πέρυσι, είχαν συμπεριληφθεί έξι ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την κατάταξη της QS, τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο βρίσκεται πρώτο για 11 χρόνια σταθερά, και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ακολουθεί στην 3η θέση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τέταρτη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ «έπεσε» σε σχέση με πέρυσι στην 5η θέση.

Η δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων της οικουμένης συνεχίζεται με το το Imperial College του Λονδίνου (6η θέση), το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (7η θέση), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (στην 8η θέση και για πρώτη φορά στο top 10), το UCL του Λονδίνου (9η θέση) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλει της Καλιφόρνια (10η θέση).

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε για 20η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις διεθνώς. Καταρτίσθηκε σε πάνω από 141,6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 17,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 240.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6.000 πανεπιστήμια, από τα οποία εν τέλει προέκυψαν τα καλύτερα 1.497 από αυτά. Η QS για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 συμπεριέλαβε στη γενική της κατάταξη πανεπιστήμια από 104 χώρες, έχοντας 85 νέες συμμετοχές.

Μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη, είναι η ακαδημαϊκή φήμη, μέσω έρευνας ερωτηματολογίων, η έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών των αποφοίτων πανεπιστημίων, ο αριθμός ετερο-αναφορών ανά καθηγητή, ο λόγος φοιτητών προς μέλη, η διεθνής ερευνητική δικτύωση και τα αποτελέσματα σχετικά με την απασχόληση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί